close
Premijera
 
Režiser:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
34211_-_254

Ko je Stiven Dilejn (Stanis Barateon)?

Stiven Dilejn je nekadašnji novinar, koji je nezadovoljan svojom karijerom, odlučio da promeni svoj život iz korena, posvetivši se glumi.

Stiven je britanski glumac, rođen 1956. Studirao je istoriju i političke nauke nakon čega je postao novinar, međutim bio je jako nezadovoljan svojom karijerom. U to vreme je slučajno pročitao novinski članak o tome kako se popularni britanski glumac Trevor Iv odrekao karijere u arhitekturi i posvetio glumi. Stiven je tada odlučio da i sam uradi istu stvar, i upisao se u čuvenu bristolsku školu pozorišne glume.

Postao je izuzetno cenjen i popularan pozorišni glumac, a svoj talenat je pokazao u mnogim predstavama. Glumio je mnoge zahtevne Šekspirove uloge, kao i u Beketovoj "Kraj igre", "Ujka Vanji" Antona Čehova i još mnogim drugim...

Srećom, nije se zaustavio samo na pozorištu. Do polovine 90ih godina, većinom je glumio u raznim televizijskim serijama i filmovima, s izuzetkom uspešne američke bioskopske verzije "Hamleta" 1990., u kojoj su Mel Gibson i Glen Klouz bili u glavnim ulogama. 1997. počinje Stivenova svetska filmska popularnost zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu "Dobrodošli u Sarajevo". Još neki od filmova po kojima bioskopska publika pamti Stivena Dilejna su "Spy Game" (2001), "The Hours" (2002), "King Arthur" (2004), "Klimt" (2006), "Storm" (2009) i "Perfect Sense" (2011).

Ljubitelji serije "Igra prestola" će verovatno, uprkos svim uspešnim filmova u kojima je ovaj britanski glumac igrao, reći da im je najdraži u ulozi Stanisa Barateona, koga Stiven igra u drugoj sezoni ove popularne HBO serije.

Stanis Barateon je sin pokojnog Stefona Barateona, Robertov mlađi i Renlijev stariji brat. Nakon okončanja rata sa Targarjenima, Robert mu je dodelio Zmajkamen, dok je Krajoluj dobio Renli, i to je jedan od razloga zbog postojanja razdora između braće. S obzirom da ne priznaje mladog Dofrija za kralja, Stanis se nalazi na prvom mestu prava na Gvozdeni tron i odlučuje da uzme ono za šta smatra da mu pripada.

U tome mu pomaže Melisandra, harizmatična sveštenica, koja mu, verujući da je on spasitelj, obećava pomoć pod uslovom da Stanis odbaci staru veru, i prihvati njenog Gospodara svetlosti. Međutim, Stanis nije jedini koji smatra da upravo on ima puno pravo i treba da bude kralj - i njegov brat Renli ima iste pretenzije na presto.

Trivija: Sin Stivena Dilejna, 19godišnji Frenk, je takođe glumac. Kao dečak je sa ocem glumio u "Dobrodošli u Sarajevo", a sa 16 godina je igrao u "Hari Poter i polukrvni princ". Trenutno se očekuje premijera "Papadopoulos & Sons" u kome njegov otac ima glavnu ulogu.

Citat: "Nisam od onih glumaca koji su to želeli celog života. Jednostavno sam pročitao članak o Trevoru Ivu, i pomislio 'Hajde da i ja to probam'."

Stivena Dilejna u ulozi Stanisa Barateona, gledajte u drugoj sezoni odličnog dramskog serijala "Igra prestola", svakog ponedeljka u 20:05h na HBO-u. Vaša omiljena serija dostupna je takođe i putem usluga HBO OD i HBO GO.

01-06-2012
Poštovani posetioče, ovaj sajt koristi kolačiće čija je svrha pružanje veb usluga i funkcionalnosti koja ne bi mogla da bude pružena da se ne koriste kolačići. Svojom posetom i korišćenjem ovog sajta Vi dajete svoju saglasnost da se kolačići učitaju u Vaš pretraživač.

Više o kolačićima možete da saznate i možete da promenite Vaše parametre ovde.

NE POKAZUJTE VIŠE OVU PORUKU