close
Premijera
 
Režiser:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
34299_-_254

Ko je Rori Meken (Šandor ''Pseto'' Klegani)?

Visok čitavih 198cm, braon očiju i tamne kose, Rori Meken iz Glazgova je počeo da radi na vrhu - farbajući ''Forth Bridge'' most u Škotskoj i radeći kao baštovan u bogataškom delu Glazgova.

Rori Meken, poznati škotski filmski i televizijski glumac je rođen 24. aprila 1969. u Glazgovu, u Škotskoj. Živi na relaciji između njegova dva doma, od kojih je jedan u Londonu a drugi u rodnoj Škotskoj, gde bi želeo da jednog dana poseduje sopstveni zamak.

Rorijevo prvo glumačko iskustvo je bilo kada je glumio u reklami za ovsenu kašu, obučen u škotsku narodnu nošnju - košulju i kariranu suknju. Sledeću ulogu je dobio 2002. u televizijskoj komediji "The Book Group", gde je igrao trenera vezanog za invalidska kolica, i za tu ulogu je osvojio škotsku BAFTA nagradu. Nakon toga, Meken je dobio nekolicinu dobrih televizijskih uloga. Između ostalog, tumačio je ulogu detektiva Stjuarta Brauna u "State of Play", glumio je Petra Velikog u "Paradise" a zatim i sveštenika u nagrađivanoj britanskoj seriji "Shameless".

Holivudski debi je imao 2007. godine u filmu Olivera Stouna "Aleksandar Veliki". Važnije uloge koje su nakon toga usledile su bile u filmovima "Panduri u akciji", "Borba Titana", "The Crew", kao i uloga Atile Hunskog u BBC-jevoj dokumentarnoj drami "Heroes and Villains". U HBO seriji "Igra prestola" glumi u obe sezona, tumačeći lik Šandora Kleganija - Pseta.

Šandor Klegani je mlađi brat Gregora Kleganija, i zakleti štit mladog Džofrija Lanistera. Nadimak "Pseto" je dobio zbog bespogovorne volje da ubije po komandi, zbog vernosti i psolušnosti. Smatraju ga jednim od najopsanijih i najveštijih boraca u Vesterosu. Na licu ima stravične opekotine, koje je kao dete dobio kada mu je brat gurnuo glavu u uzavreli kotao, što je uzrokovalo Šandorovu mržnju prema bratu i strah od vatre. Brat mu je postao vitez, uprkos tome što je postajao sve brutalniji, i to je u Šandoru izazvalo ogorčenje i prezir prema licemerju viteštva i prema vitezovima Vesterosa.

Šandor je ogroman, izuzetno mišićav čovek. Grubog je lica, sivih očiju i debelih obrva. Svoju dugu kosu uvek nosi puštenu preko dela lica i glave na kojima su opekotine, i malo ih na taj način prikriva. Nema levo uho, a lice i vrat su mu prekriveni ožiljcima. Uvek nosi jednostavan oklop i karakterističan šlem, izrađen u obliku glave psa koji reži.

Trivija: Nakon snimanja filma "Beowulf & Grendel" na Islandu, Meken se tamo preselio, ali je usled ekonomske krize, pre snimanja "Igre prestola", ostao bez posla, što ga je primoralo da se vrati u Britaniju.

Citat: "Volim provoditi vreme napolju i volim biti sam, a pre nego što sam postao glumac, bio sam drvoseča. Sećam se kako je u vreme ručka u šumi, nakon što bismo isključili testere, bila apsolutna tišina, i tadi sam tih sat vremena pauze provodio čitajući 'Gospodara prstenova', a zatim sam čitao knjige Džordža Martina."

Rorija Mekena u ulozi Šandora Kleganija - Pseta, gledajte u drugoj sezoni odličnog dramskog serijala "Igra prestola", na HBO-u. Vaša omiljena serija dostupna je takođe i putem usluga HBO OD i HBO GO.

06-06-2012
Poštovani posetioče, ovaj sajt koristi kolačiće čija je svrha pružanje veb usluga i funkcionalnosti koja ne bi mogla da bude pružena da se ne koriste kolačići. Svojom posetom i korišćenjem ovog sajta Vi dajete svoju saglasnost da se kolačići učitaju u Vaš pretraživač.

Više o kolačićima možete da saznate i možete da promenite Vaše parametre ovde.

NE POKAZUJTE VIŠE OVU PORUKU