close
Premijera
 
Režiser:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
33060_-_254

Ko je Piter Dinklidž (Tirion Lanister)?

Piter Dinklidž je rođen u Moristaunu (Nju Džerzi, SAD). 1991. je diplomirao dramu na koledžu ''Benington'' i započeo je karijeru radom u pozorištu, glumeći u predstavama ''The Killing Act'', ''Nesavršena ljubav'' i ''Ričard III''.

Za svoj prvi film ''Živeći u zaboravu'' (1995.), u kome je igrao glumca frustriranog zbog ograničavajućih i karikaturnih uloga koje se nude malim ljudima, dobio je odlične kritike. 2003. je igrao u komediji '' The Station Agent'', koja se i nakon skoro 10 godina odlično kotira na top-listama po oceni gledalaca.

Iste godine je glumio Majlsa Finča, cenjenog autora knjiga za decu, u komediji ''Vilenjak''. Neki od ostalih filmova u kojima je igrao uključuju ''Smrt na sahrani'' (2007.), '' Penelope'' (2008) i ''Letopisi Narnije: Princ Kaspijan''.

Osim u filmovi, zapažene uloge je ostvario i u televizijskim serijama, poput „Svite“, ''Life as We Know It'' i ''Treshold''.

2011. je dobio jednu od glavnih uloga u originalnoj HBO seriji ''Igra prestola'', zasnovanoj na bestseler književnom serijalu ''Pesme leda i vatre'', Džordža R. R. Martina. Smisao za humor Tiriona Lanistera je od Pitera načinila jednog od najomiljenijih likova u seriji. 2011. On je za ovu ulogu prošle godine (2011.) osvojio nagradu Emi za najboljeg sporednog glumca, a takođe je dobio i Zlatni globus, u kategoriji najboljeg sporednog glumca u seriji, mini-seriji ili televizijskom filmu.

U ''Igri prestola'' igra najmlađeg sina Lorda Tivina i Lejdi Džoane Lanister. Kako je njegova majka umrla rađajući ga, otac ga prezire i ceo njegov život je s tim obeležen. I pored toga, blizak je sa starijim bratom Džejmijem Lanisterom, koji je brat blizanac kraljice Sersei Barateon (devojačko Lanister). Njihov otac je Lord Tivin, glava porodice Lanister i zamka Livačka stena.

Tirion Lanister je optužen za ubistvo Brena Starka i zarobljen. Uprkos tome što je kasnije pušten na slobodu, njegovo zarobljeništvo pokreće Rat pet kraljeva.

Tirion se ne slaže sa svojim ocem pa, ne bi li ga izbegao, većinu vremena provodi u Kraljevoj luci. Veliki je poklonik pića i lakih žena, ali je uz to izuzetno inteligentan, obrazovan i lukav. Iako je okrutan prema svojim neprijatelja, Tirion pokazuje i veliko saosećanje prema onima koje je društvo odbacilo.

Citat (prilikom primanja Zlatnog globusa za ulogu Tiriona Lanistera u ''Igri prestola''): ''Pre dodele sam pričao sa majkom. Rekla mi je: 'Pitere, da li si gledao 'Mildred Pirs'? Gaj Pirs je jako dobar. On će pobediti.' ..nisam gledao 'Mildred Pirs', ali sam siguran da je Gaj odličan... Želeo bih zahvaliti našim majkama, zbog njih smo još uvek skromni.''

Trivija: Njegov patuljasti rast uzrokovan je koštanom bolešću androhoplazijom koja se javlja zbog poremećaja gena za rast kostiju. Slavni španski slikar Velaskez je naslikao predivan portret čoveka s ovom bolešću koji je izložen u madridskom muzeju Prado.

Pitera Dinklidža i njegove kolege gledajte u drugoj sezoni uzbudljivog dramskog serijala ''Igra prestola'', svakog ponedeljka u 20:05h na HBO-u. Vaša omiljena serija dostupna je takođe i putem usluge HBO GO.

27-04-2012
Poštovani posetioče, ovaj sajt koristi kolačiće čija je svrha pružanje veb usluga i funkcionalnosti koja ne bi mogla da bude pružena da se ne koriste kolačići. Svojom posetom i korišćenjem ovog sajta Vi dajete svoju saglasnost da se kolačići učitaju u Vaš pretraživač.

Više o kolačićima možete da saznate i možete da promenite Vaše parametre ovde.

NE POKAZUJTE VIŠE OVU PORUKU