close
Premijera
 
Režiser:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
33933_-_254

Ko je Lijam Kaningam (Davos Sivort)?

Irski glumac Lijam Kaningam je tokom 80ih godina bio električar. Naleteo je na reklamu škole za glumu i odlučio da se oproba. Zahvaljujući običnom oglasu, danas možemo da uživamo gledajući ga u ulozi Davosa Sivorta u seriji ''Igra prestola''.

Biografija: Rođen je 2. juna 1961. u Dablinu, u Irskoj

Kaningam je odrastao uz tri sestre i brata u izrazito religioznoj porodici. Sa 15 godina je napustio školu i posvetio se karijeri električara. 80ih godina se preselio u Zimbabve na tri godine, i tamo je radio u safari parku na održavanju opreme, istovremeno podučavajući lokalne električare. Nakon povratka u Irsku, Kaningam je bio nezadovoljan svojim električarskim poslom i s 27 godina je odlučio da se oproba u glumi. Pohađao je časove glume a zatim je počeo da radi u lokalnom pozorištu.

Njegova prva filmska uloga je bila u "Into the West", gde je glumio policajca. Nakon toga je radio na mnogim filmskim projektima s obe strane Atlantika.

Kaningam je postao svetski poznat zahvaljući ulozi kapetana Rajana u odličnom nezavisnom horor filmu "Dog Soldiers". Od tada je igrao u mnogim visokobudžetnim Britanskim i Američkim filmovima, uključujući "The League of Gentlemen's Apocalypse", "The Wind That Shakes the Barley", "Mumija - Grobnica Zmaja imperatora", "Hunger", "Borba titana" i "Centurion". Na televiziji glumi predsednika u BBC-jevoj seriji "Outcasts", kao i u drugoj sezoni HBO-ove serije "Igra prestola".

Dobio je 7 filmskih nominacija i osvojio je 3 nagrade - za ulogu u filmu "A Love Divided" (2000.) osvojio je nagradu za najboljeg Irskog i Britanskog glumca. 1999. za ulogu u "Hunger", IFTA ga je proglasila za najboljeg sporednog glumca, dok je 2007. dobio istu nagradu, ovog puta za ulogu u filmu "The Wind that Shakes the Barley".

Kaningam živi u Dablinu sa suprugom Kolet, ćerkom Elen i sinovima Lijamom ml. i Šonom.

U seriji "Igra prestola" igra Davosa Sivorta, nekadašnjeg krijumčara, a danas viteza poznatog po nadimku Vitez od praziluka. Naime, kada je Stanis bio pod opsadom u Krajoluju, gde su branioci bilo na izmaku snaga zbog gladi, Davos ih je spasao donosivši im tokom noći praziluk kako bi preživeli. Zahvaljujući tome, Stanis je Davosa nagradio viteškom titulom. Sada se na zastavi ovog krijumčara nalazi crni brod s crnim jedrima, na kojima je nacrtan upravo praziluk. Međutim, Stanis mu je takođe odsekao i deo prstiju zbog krijumčarenja, ali Davos ih je, poput amajlije, nosio u vrećici oko vrata. Davos Sivort ima sedam sinova, i većina njih je, poput njega, odana Stanisu i plove u njegovoj floti.

Trivija: Lijam Kaningam ima dva hobija: trke Formule 1 i ples.

Citat: "Ne volim zabavne emisije s gomilom štrasa i reflektora, poput X faktora i Plesa sa zvezdama... nemojte me pogrešno razumeti, ja volim rijaliti programe - volim Velikog brata i dokumentarce, ali prezirem veličanje poniženja. To me podseća na Koloseum: dovedite ih i pogubite ih. Mrzim svu tu arogantnost."

Lijama Kaningama u ulozi Davosa Sivorta, gledajte u drugoj sezoni odličnog dramskog serijala "Igra prestola", svakog ponedeljka u 20:05h na HBO-u. Vaša omiljena serija dostupna je takođe i putem usluga HBO OD i HBO GO.

23-05-2012
Poštovani posetioče, ovaj sajt koristi kolačiće čija je svrha pružanje veb usluga i funkcionalnosti koja ne bi mogla da bude pružena da se ne koriste kolačići. Svojom posetom i korišćenjem ovog sajta Vi dajete svoju saglasnost da se kolačići učitaju u Vaš pretraživač.

Više o kolačićima možete da saznate i možete da promenite Vaše parametre ovde.

NE POKAZUJTE VIŠE OVU PORUKU