close
Premijera
 
Režiser:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
33866_-_254

Ko je Ijan Glen (Džora Mormont)?

Ijan Glen pripada plejadi britanskih glumačkih veterana. Poput kameleona se transformira i jednostavno ''nestaje'' u svojim ulogama. Umesto da glumi lik Džore Mormonta - on postaje Džora Mormont.

Škotski pozorišni i filmski glumac, Ijan Glen, rođen je 1961. godine u Edinburgu. Dobitnik je nekoliko evropskih filmskih nagrada. Uloga harizmatičnog vođe bande u tv seriji "The Fear" (1988.), vrlo je rano Glena učinila prepoznatljivim na glumačkoj sceni. Dve godine nakon toga, briljirao je s ulogom škotskog pesnika Lerija Vintersa u biografskom filmu "Silent Scream" i na Berlinaleu osvojio Srebrnog medveda za najboljeg glumca.

Među njegova najzapaženija filmska ostvarenja svakako treba uvrstiti "Mountains Of The Moon" (nagrada Evening standard za najboljeg glumca), "Fools Of Fortune" (Srebrni medved za najboljeg glumca), "Harry Brown", "Iron Lady" kao i blokbastere "Tomb Raider", "Resident Evil: Extinction" i "Kingdom of Heaven".

Glen je glumio i u brojnim serijama i tv filmovima. U saradnji sa HBO-om ostvario je nekoliko vrlo uspešnih projekata među kojima treba izdvojiti biografsku dramu "Into the Storm", dramsku seriju "Uzvratni udarac" i fantastični serijal "Igra prestola".

Ovaj glumački veteran čitav život balansira između velikog platna i pozornice. Tokom svoje ugledne pozorišne karijere glumio je u predstavama "Hamlet", "Magbet" i "Henri V" za slavni "Royal Shakespeare Company", a predstave "Martin Guerre", "Plava soba" u kojoj je glumio uz Nikol Kidman i "The Crucible" donele su mu nominacije za prestižnu nagradu britanskog teatra, "Laurence Olivier".

U Igri prestola Ijan Glen tumači ulogu Sera Džore Mormonta - prognanog viteza, bivšeg poglavara kuće Mormont i gospodara Medveđeg ostrva. Otac mu je zapovednik Noćne straže, Lord Džeor Mormont. Džora je desna ruka Deneris Targarjen i premda joj se inicijalno pridružio kako bi je špijunirao, postaje joj odan savetnik i prijatelj.

Citat (o liku Džore Mormonta): "Njegov odnos s Deneris zasniva se na odanosti, poštovanju i velikoj ljubavi koju za nju gaji i nudi svojevrstan kontrast u odnosu na ostale... Džora je dobar momak u svetu gde je to zaista retkost."

Trivija: Zbog njegove komplikovane gramatičke strukture i neobičnog naglaska bila mu je prava noćna mora savladati izmišljeni jezik Dotrakija.

Ijana Glena, u ulozi Džore Mormonta, gledajte u drugoj sezoni odličnog dramskog serijala "Igra prestola", svakog ponedeljka u 20:05h na HBO-u. Vaša omiljena serija dostupna je takođe i putem usluga HBO OD i HBO GO.

22-05-2012
Poštovani posetioče, ovaj sajt koristi kolačiće čija je svrha pružanje veb usluga i funkcionalnosti koja ne bi mogla da bude pružena da se ne koriste kolačići. Svojom posetom i korišćenjem ovog sajta Vi dajete svoju saglasnost da se kolačići učitaju u Vaš pretraživač.

Više o kolačićima možete da saznate i možete da promenite Vaše parametre ovde.

NE POKAZUJTE VIŠE OVU PORUKU