close
Premijera
 
Režiser:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
34156_-_254

Ko je Getin Entoni (Renli Barateon)?

''Svi znamo šta je Stanis. On ne inspiriše ni ljubav niti lojalnost. On nije Kralj. Ja sam.'' - Renli Barateon

Getin Entoni je britanski glumac, rođen 9. oktobra 1983. Nedavno je igrao u serijama "Ten Days to War" i "Doctors", ali je najpoznitiji po ulozi Renlija Barateona u "Igri prestola", seriji zasnovanoj na bestseler romanima "Pesma leda i vatra", Džordža R.R. Martina.

Osnovnu školu je pohađao u gradu Kingston-Upon-Thames gde je u završnom razredu postao đak-predsednik, a kasnije je u istoj školi i radio kao honorarni nastavnik drame i bio je član žirija na raznim školskim svečanostima.

Dobivši stipendiju za Britansko-američku dramsku akademiju u Londonu, tokom leta 2004. je prisustvovao radionicama koje su vodile legende britanskog glumišta poput Fione Šo, Alena Rikmana i Brajana Koksa. Entoni je studirao englesku književnost na jednom od cenjenih oksfordskih koledža, i tokom školovanja tamo je bio predsednik Dramskog društva oksfordskog univerziteta. Nakon toga je pohađao i Londonsku akademiju muzičkih i dramskih umetnosti.

Getin Entoni je jednako poznat i kao pozorišni i kao televizijski glumac. U Edinburškoj pozorišnoj produkciji Šekspirovog "Magbeta" glumio je lik Malkolma, u predstavi "Popcorn" je igrao ulogu Bila, dok je u još jednoj Šekspirovoj predstavi, "Komedija nesporazuma", bio u ulozi Dromia.

U tv filmu "Pinochet's Last Stand" je glumio Vilijama Stroa a u popularnoj televizijskoj seriji "Holby City" je imao ulogu Drua Kramera.

Međutim, ono što ga je stvarno proslavilo je uloga Renlija Barateona u seriji "Igra prestola".

Renli je sin Stefona Barateona koji je bio glava kuće Barateon i lord Krajoluja. Krajoluj čini jednu od priznatih regija Sedam kraljevstava, a kuća Barateona je najmlađa od velikih kuća. Renli ima dva starija brata, Roberta i Stanisa, a otac im je umro kada su dečaci bili mali. Titulu lorda je, kao najstariji, nasledio njegov brat Robert.

Robert je predvodio pobunu protiv ludog kralja Erisa II Targarjena, i pobedivši u ratu Uzurpatora, biva proglašen kraljem Sedam kraljevstava. Nakon rata, Robert Stanisu dodeljuje Zmajkamen dok Krajoluj dobija Renli, i to dosta utiče na razdor mešu braćom. Renli takođe ima i mesto u kraljevom veću kao gospodar zakona, odnosno radi na njihovoj pripremi. Nalazi se na četvrtom mestu, kad je u pitanju pravo na presto, iza straijeg brata Stanisa, i bratanaca Džofrija i Tomena. Izuzetno je popularan na dvoru zbog svoje prijatne naravi ali i svog ukusa za modu.

Trivija: Getin Entoni se bavi i muzikom, pevajući kao tenor, a takođe je izučavao i afričke plesove kod čuvenog igrača Bodea Lavala.

Citat (o liku Renlija u 'Igri prestola'):"Ne mislim da je Renli podmukao. On je jedan od likova koji imaju i i dobre i loše osobine, a upravo to je ono u čemu je Džordž Martin toliko fenomenalan - natera nas da volimo zlikovce i da mrzimo dobrice."

Getina Entonija u ulozi Renlija Barateona, gledajte u drugoj sezoni odličnog dramskog serijala "Igra prestola", svakog ponedeljka u 20:05h na HBO-u. Vaša omiljena serija dostupna je takođe i putem usluga HBO OD i HBO GO.

31-05-2012
Poštovani posetioče, ovaj sajt koristi kolačiće čija je svrha pružanje veb usluga i funkcionalnosti koja ne bi mogla da bude pružena da se ne koriste kolačići. Svojom posetom i korišćenjem ovog sajta Vi dajete svoju saglasnost da se kolačići učitaju u Vaš pretraživač.

Više o kolačićima možete da saznate i možete da promenite Vaše parametre ovde.

NE POKAZUJTE VIŠE OVU PORUKU