close
Premijera
 
Režiser:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
34091_-_254

Ko je Ejdan Gilen (Petir Beliš - Maloprstić)?

''Sviđa mi se što je u 'Igri prestola' isprepleteno toliko međusobno povezanih priča. Ona je istovremeno snažna, tužna i smešna - vrlo je lako s njom se povezati jer uprkos elementima fantastike, korene vuče iz stvarnog ljudskog iskustva.''

Irski pozorišni i filmski glumac, Ejdan Gilen, rođen je 24. aprila 1968., u Dablinu. Po završetku gimnazije započinje svoju glumačku karijeru u "Dublin Youth Theatre". Prvu pozorišnu ulogu glumi u Šekspirovoj komediji "San letnje noći".

Publici se urezao u sećanje ulogom Sjtuarta Alena Džonsa u kontroverznoj britanskoj dramskoj seriji "Queer as Folk", koja je na iskren i zabavan način prikazala život tri homoseksualca u Mančesteru. Najpoznatiji je po ulogama u hvaljenim serijalima iz HBO-ove produkcije - "Žica" i "Igra prestola".

Neka od filmskih ostvarenja u kojim je pokazao svoj talent su: The Lonely Passion of Judith Hearne (1987.), Circle of Friends (1995.), Buddy Boy (1999.), Shanghai Knights (2003.), 12 Rounds (2009.), Blitz (2011.) i The Dark Knight Rises koji uskoro stiže u bioskope.

Gilen je za svoju izvedbu u slavnoj brodvejskoj predstavi "The Caretaker" 2003. godine, nominovan za prestižnu nagradu "Tony". Dobitnik je dve IFTA (Irske filmske akademije) nagrade za najboljeg tv glumca u serijama "Žica" (2009.) i "Love/Hate" (2012.).

Od 2001. je u braku s Olivijom O'Flanagan. Par sa svoja dva sina, Berijem i Džoom, živi u Irskoj.

Ejdan Gilen u "Igri prestola" glumi ulogu veštog manipulatora, Lorda Petira Beliša, poznatog pod nadimkom "Maloprstić".

Nadimak "Maloprstić" dobio je zbog skromnog poseda svoje porodice, smeštenog na severoistočnoj obali poluostrva Fingers (Prsti), kao i zbog svog malog stasa dok je bio dete. Beliš ga sa sarkazmom prihvata zato što dokazuje koliko se uspeo na društvenoj lestvici - od skromnog plemića do jednog od najmoćnijih ljudi Sedam kraljevstava Vesterosa.

Petyir Beliš je glava kuće Beliš, glavni rizničar i član kraljevog Malog veća. Osim svojih službenih dužnosti, Petir je oči i uši Kraljeve luke zajedno s Varisom. Vešt je manipulator koji koristi svoje bordele u Kraljevohj luci kako bi saznao tajne političkih rivala i tako ih držao u šaci. Od detinjstva gaji osećanja prema Kejtlin Stark, koja su neuzvraćena.

Citat: (o ulozi u 'Igri prestola'):Maloprstića ne smatram zlikovcem. On je pre svega odličan strateg s jakim nagonom za preživljavanje u nemilosrdnom svetu koji ga okružuje.

Trivija: Rođen je kao Ejdan Marfi, ali koristi prezime Gilen (devojačko prezime svoje majke) jer je u glumačkom udruženju pre njega bio registrovan glumac s njegovim imenom i prezimenom.

Ejdana Gilena gledajte u drugoj sezoni odličnog dramskog serijala "Igra prestola", svakog ponedeljka u 20:05h na HBO-u. Vaša omiljena serija dostupna je takođe i putem usluga HBO OD i HBO GO.

29-05-2012
Poštovani posetioče, ovaj sajt koristi kolačiće čija je svrha pružanje veb usluga i funkcionalnosti koja ne bi mogla da bude pružena da se ne koriste kolačići. Svojom posetom i korišćenjem ovog sajta Vi dajete svoju saglasnost da se kolačići učitaju u Vaš pretraživač.

Više o kolačićima možete da saznate i možete da promenite Vaše parametre ovde.

NE POKAZUJTE VIŠE OVU PORUKU