close
Premijera
 
Režiser:
Glume:
Audio:
Titlovi:
Opširnije Opširnije Opširnije Pogledaj na HBO GO-u
35617_-_254

Da li znate...? - Bordžije

Premda se neke stvari u seriji ''Bordžije'' gledaocima mogu učiniti kao preterivanje, istorijske činjenice potvrđuju da je ova čuvena porodica vodila prilično buran život. Ovde možete pročitati neke zanimljivost iz istorije, kao i trivije vezane za glumce iz serije.

...Papa Aleksandar VI (Rodrigo Bordžija) je imao grupu od oko 25 oskudno odevenih plesačica koje su zabavljale njega i njegove goste u Vatikanu gotovo svake večeri, od završetka večernje mise pa do 2h iza ponoći.

...Aleksandar VI je u istoriji ostao zapamćen kao razvratnik i čovek koji ne preže ni od čega kako bi došao do svog cilja - prava suprotnost onoga što je trebao predstavljati. Uz ovaj podatak ide i činjenica da je bio otac čak devetoro (vanbračne) dece.

...Nadimak Džeremija Ajronsa, koji u seriji glumi Rodriga Bordžiju (kasnije Papu Aleksandra VI) je Kralj (engleski: King). S obzirom na čak 3 osvojena Oskara, može se slobodno reći da mu ovaj nadimak mu prilično dobro pristaje.

...Lukrecija Bordžija je ostala zapamćena po svojoj lepoti, ali i mudrosti i dovitljivosti. U seriji je odlično glumi mlada i prelepa britanska glumica Holidej Grejndžer.

...U seriji je prikazano da je Lukrecija bila očeva miljenica, što potkrepljuju i istorijske činjenice. Međutim Papu Aleksandra VI, to nije sprečavalo da svoju ćerku koristi kao monetu - tri puta ju je udavao, i svaki put je to bilo radi političkih i koristoljubivih razloga.

...Džoen Voli, koja u seriji tumači lik Vanoce del Katanei (Rodrigovu ljubavnicu i majku Huana, Čezara, Lukrecije i Džofrija) je često glumila jake i istaknute ženske likove. Neke od tih uloga su Džeki Kenedi, kao i čuvena engleska kraljica Krvava Meri, odnosno Meri (Marija) I Tjudor.

...Osim dece koje je rodila Rodrigu, Vanoca je imala i sina Otaviana, iz jednog od četiri brakova koje je imala. A pre veze sa Rodrigom, bila je u vezi i sa njegovim smrtnim neprijateljem, kardinalom Đulijanom Dela Rovere.

...Čezare Bordžija (drugi Rodrigov sin) je bio kardinal, vojskovođa i političar. Bio je prvi čovek u istoriji koji se dobrovoljno odrekao kardinalske titule.

...Čezare je u mnogim stvarima ličio na oca: bio je beskrpulozan i surov u ostvarivanju svojih ciljeva, ali je poput Rodriga, takođe imao i puno dece - imao je jednu ćerku sa suprugom, i čak jedanaestoro vanbračne dece.

...Kolm Feori koji glumi kardinala Dela Roveru, je nedavno izjavio da njegovi roditelji nisu ubeđeni da gluma predstavlja dobar posao. Sudeći po njegovoj karijeri, kao i odlično tumačenoj ulozi Rovere, njegovi roditelji bi možda napokon mogli da promene mišljenje.

...Kardinal Dela Rovera je nakon Aleksandrove smrti napokon postao Papa (Julije II). Između ostalih stvari, zaslužan je za ukidanje simonije - novčane nadoknade za oprost grehova, koja je inače bila jedan od većih izvora prihoda za Papu Aleksandra VI.

30-07-2012
Poštovani posetioče, ovaj sajt koristi kolačiće čija je svrha pružanje veb usluga i funkcionalnosti koja ne bi mogla da bude pružena da se ne koriste kolačići. Svojom posetom i korišćenjem ovog sajta Vi dajete svoju saglasnost da se kolačići učitaju u Vaš pretraživač.

Više o kolačićima možete da saznate i možete da promenite Vaše parametre ovde.

NE POKAZUJTE VIŠE OVU PORUKU